İçeriğe geç

“HAY DİLİNİ EŞEK ARISI SOKSUN !”

Temmuz 25, 2017

Jgulizar

Ne kadar sık kullanırdı bu cümleyi Jülide… Haklıydı. Konuşurken ne kadar çok yanlışa düşüyordu insanlar, hatta profesyoneller.
Lise öğrencisiyken 1953 yılında Ankara Radyosu’nun kapısına dayanacak, Hikmet Münir Ebcioğlu’nun yüzüne karşı “neden bu radyoda şiir programı yok!” diye hesap soracak kadar cesur ve girişkendir.

Ebcioğlu kendisine, biraz da başından savmak istercesine “ Sesin güzel, şiir okuman güzel, spikerlik sınavına gir” diyecek; o da ilk sınavı kazanarak radyocu olacaktır.

Jülide Türkçe’ye aşık bir dil ustasıydı. Ankara Radyosu okul, o da hocalardan biriydi.

Jülide’nin karakteri çalışmak ve eleştirmek üzerine kuruluydu. Çok zeki ve çalışkandı; iyi bir haber sunucusu, radyo ve televizyon röportajcısı, televizyon programcısı, gazeteci, şair, yazar ve amatör siyasetçiydi. Yaşam karşısında duruşuna herkes saygı duyardı, mücadele etmeyi görev bilirdi, dobraydı, sözü gediğine koyardı, doğruyu söylemekten kaçınmazdı. Ama sevdikleri için gerçek iş arkadaşı ve dosttu. Sorumluluğunu bilen bir aydın olarak yaşadı. Adı; kişilikli, etkileyici sesi ve akıcı Türkçesi hep anılacak.

82 yaşında hayata gözlerini yummuştu usta radyocu ve televizyoncu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmasına rağmen avukatlık, savcılık, hakimlik yerine gazeteciliğe, işitsel ve görsel yayıncılığa gönül verdi.

55 yılık meslek yaşamına Ankara Radyosu’nda haber spikeri olarak başladı. Sesi ve güzel Türkçesiyle gönüllerde taht kurdu. 1968 yılında TRT televizyon yayına başladığında, Türkiye artık radyodan duyduğu bu sesin sahibini de görmeye başladı..

Radyoda ve televizyonda bir kadın olarak “açık havada haber okumak”, “naklen yayın” ve “röportaj” gibi birçok ilke imza attı.

Aynı zamanda eğitmen olan Gülizar, genç kuşaklara örnek yaşamında, pek çok kişiyi de radyo ve televizyonlara kazandırdı.

TRT’den 1982 yılında emekliye ayrıldı ama mesleğinden kopmadı; Çok sayıda ajans ve yayın kuruluşunda çalıştı.

1997 yılında kurulan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesinde de dersler veren Gülizar, 2004’te kurulan Kanal B Televizyonu’nda da görev aldı. Dil Yarası ve Bir Ankara Masalı programlarının yapımcı ve sunucusu olan Gülizar, aynı zamanda Kanal B haber spikerlerinin eğitimini üstlendi.

Meslek yaşamına bir çok ödülü de sığdıran Jülide Gülizar’ın yayınlanmış 11 kitabı var.

Yaşam öyküsünü anlattığı kitabının adı Yaşam Sana Teşekkür Ederim’di. Seni çok sevdik. İyi ki yaşadın ve iyi ki seni tanıdık. Sana sevgi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Işıklarda uyu…

Yorum Yapın

Yorum bırakın